Raluca Popa

Raluca Popa este o artistă româncă stabilită la Berlin. Face parte din Collection Collective, o colecție internațională prototipică de artă, fondată, deținută și gestionată colectiv de membrii săi. 

 

Expoziții personale / expoziții de grup:

Viral Self-Portraits, MG+MSUM, Ljubljana, 2020; How to Disappear, gaep, București, 2019, solo; Polyphonic, StAnza Scotland’s International Poetry Festival, St. Andrews, 2019; Truth lies not only in a dream, but in many dreams, Eastwards Prospectus, București, 2018; The Unpleasant Show, Jecza Gallery, Timișoara, 2018; Life a userʼs manual, Art Encounters, Timișoara, 2017; Sinopale 6, International Sinop Biennial, Turcia, 2017; The Best of Bees, Duplex, Geneva, 2017; South by Southeast. A Further Surface, Guangdong Times Museum, Guangdong, 2016; Critical Moments, Shed im Eisenwerk, Frauenfeld, 2016; Esthetics of Learning, Printmaking Gallery, The University of the Arts in Philadelphia, 2016; Iarna pe uliţă, Sandwich Gallery, București, 2016, solo show; Two Titles, Rumänska Kulturinstitutet, Stockholm, solo show, 2015; Turning Something Plain into a Circle, Ivan Gallery, București, solo, 2015; Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916–2016, Vienna Biennale, 2015; Une autre cité, tranzit.ro/ București, 2015; Other Rooms, Galeria Plan B, Cluj, 2015; And Yet There Was Art!, Leopold Museum, Viena, 2014; ]hiatus[, salon video / R.A.M. Media Art Festival Arad, 2014; Dispositions in Time and Space, National Museum of Contemporary Art, București, 2014; What We Destroy and Celebrate at the Same Time, Salonul de Proiecte, București, 2012.

ralucapopa.ro

© Raluca Popa

 

Arie de interes general: istoria medievală
Arie de interes specific: terminologia locală specifică unor perioade istorice (ieșită din uz)
Objective: dezvoltarea unui dialog/corespondență cu personalul Muzeului pe marginea unor termeni ieșiți din uz (sau cu utilizare limitată)
Muzeografe: Ioana Savu-Gruiță, Andreea Demjen
Listă de artefacte inventariate:
F94: Psalterium Davidicum cum calendario (facsimil)
F324: Conscripția domeniului Hodod, cu posesiunile Korod, Apacza, Mutos, Völtsök din anul 1773-1775.
F3626: Cutie pentru tutun de prizat (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea)

 

 

Words, recto-verso

(cele mai căutate cuvinte din acest an)

 

Pe măsură ce anul s-a devoalat cu ciudățeniile lui, m-am găsit izolată, absorbită în studierea dicționarelor, uitându-mă după cuvinte și înțelesuri uitate.

 

Cu rezidența Historia-Hysteria în minte, mi-am propus să lucrez cu materiale din Evul Mediu. Am fost interesată îndeosebi de cuvinte care, în timp, își pierduseră înțelesul inițial sau dispăruseră cu totul. Apoi, am vrut să alătur aceste noțiuni și să inventez jocuri simple de cuvinte care mi-ar fi permis să descopăr o latură mai violentă sau extremă, despre care credeam că a existat întotdeauna în cuvintele pe care le utilizăm. Am ales titlul Words, recto-verso, cu această intenție în minte.

 

Zeciuială, or tithe in English, a fost primul cuvânt pe lista mea. 

De aici am început să notez cuvinte vechi care descriau diferite forme de taxare în perioada medievală. A fost un proces satisfăcător în a cerceta termeni precum: ajutorniță, albinărit, butucărit, ciubotă, clacă, décima, décimă, fumărit, ierbărit, lucru domnesc, oaie seacă, ogeac (ogeag), patentă, rânduială, róbotă, ruptă, rușală, rușfét, sáma, săpunărit, văcărit, vădrărit, vinárici..

 

Dar foarte curând, din dialogul cu muzeografele, am înțeles că acești termeni erau folosiți în terminologia fiscală din Valahia și Moldova. Ei nu existau în Transilvania în aceeași perioadă și, ca atare, erau inutili în dialogul cu muzeul din Cluj. Dacă nu mă înșel, décima era singurul termen din lista mea utilizat în Transilvania. Dar pe măsura descoperirii, a fost și rușinea ignoranței mele și a incapacității de a distinge între părți, factori locali, diversele istorii și alterități. 

 

Bineînțeles, pe măsură ce avansam în cercetarea termenilor legați de impozite, adaugând unii noi și ștergându-i pe alții, am dat peste cuvinte care nu erau în nici un fel legate de mijloacele de taxare, și am simțit că ar putea funcționa ca niște conectori pentru primele cuvinte sau deschideri spre noi cuvinte și tărâmuri: marginalia, glosă, apostilă, acoladă, anafura, anepigraf, anluminură, apostazie, calendar, decimare, săgeată, surét.

 

Prin urmare, am reușit să pun laolaltă zeciuiala cu decimare și decima, dar și glosă (forma literară) și prin simpla lor asociere să dezvălui o structură de înțelesuri multiple, dar cu o celulă comună (o zecime), fața și versoul cuvintelor, cruzimea împărtășită, fericirea, dependența.

 

Am primit de la curatoarele muzeului reproducerile a trei documente / obiecte: Psalterium Davidicum cum calendario (facsimil) (reproducere a unui calendar pictat din secolul XIII); Conscripția domeniului Hodod, cu posesiunile Korod, Apacza, Mutos, Völtsök din anul 1773-1775 (un registru de taxe anuale din secolul XVIII); Cutie pentru tutun de prizat (o cutie ceramică pentru păstrarea tutunului, din secolul XVIII)Dar am discutat și despre obiecte martelate (obiecte bătute cu ciocanul) dar și despre distrugerea obiectelor aparținând unor civilizații sau unei comunități (religioase) de către o alta care îi urmează. Din nou, a fost surprinzător să admit că, dintr-un punct de vedere local, Evul Mediu a avut o altă desfășurare aici, în comparație cu vestul Europei. În consecință, obiecte din secolele XVII și XVIII sunt, în unele cazuri, considerate medievale.

 

În acel moment, ca mod de a răspunde obiectelor din muzeu, am adus în discuție două obiecte mici din arhiva mea personală. Și la fel ca celelalte, ele poartă urmele timpului și distrugerii în felul lor. Primul este un plic de hârtie rupt, primit de la ANAF, autoritatea fiscală din România. Plicul datează din 2017-2018, este alb și are o suprafață rectangulară de culoare albastră închis și opacă, al cărei rol este de a acoperi informațiile confidențiale. Al doilea obiect este o carte poștală găsită, cu dată necunoscută, cu tonuri maronii, o reproducere a La Suppliante (Rugătoarea), o sculptură de Camille Claudel din 1894-1895. Cartea poștală a fost perforată de mai multe ori cu un obiect ascuțit, ca într-un act de furie.

 

Dacă plicul de la ANAF face referire la zeciuialăclacă, lucru domnesc, văcărit sau este o prescurtare pentru anafură nu pot răspunde. La fel, nu pot spune dacă există o legatură între La Suppliante de pe cartea poștală și femeia pictată pe capacul cutiei de tutun. E adevărat că ultima ține o scrisoare în mână, dar nu citești nici un puseu de furie sau isterie în atitudinea ei. 

 

Mă simt obligată să introduc cartea poștală perforată în plicul rupt, și în acest nou spațiu să ascund înțelesul și, poate, să concretizez o idee.

 

Acesta este punctul terminus al cercetării mele pentru Historia-Hysteria. Mulțumesc.

 

Glosar:

zeciuială (tithe) = o zecime din produsele sau câștigurile anuale, luate anterior ca impozit pentru sprijinul Bisericii și al clerului. (Dicționarul Oxford)

decimare (decimation) = uciderea unui om din zece dintr-un grup de oameni ca pedeapsă pentru întregul grup (inițial cu referire la o legiune romană răsculată).

anluminură (illumination) = decorație colorată, pictată de mână într-o carte veche

glosa (gloss) = aici cu sensul de formă poetică

antidoron = este o pâine dospită care este binecuvântată, dar nu și sfințită și care este împărțită în bisericile ortodoxe și cele catolice de rit bizantin.

La ce ne trebuie arta?

Art, singular, does not need us.

Art, I

need. I can read and talk. Order

of words,

of no importance.

Few things,

I understand.

How to

disappear,

I, singular, am learning.

 

Unde mă aflu acum (artistic, geografic sau ambele)

Sunt în Berlin. Lucrez la afișul unui film și scriu despre munca unui alt artist. Avansez cu lucrul la două cărți de artist. Și am deasemenea o conversație online / interviu pe subiectul Cum să dispar, care a fost titlul și tema ultimei mele expoziții personale de la gaep, București. În luna aceasta mă voi muta în noul atelier după 6 luni de amânări și sper că voi recupera senzația de normalitate din viața și munca mea.