Alex Bodea © Ali Ghandtschi

Alex Bodea

Născută în România, Alex Bodea locuiește la Berlin și lucrează la intersecția dintre artă, jurnalism și poezie. Condusă de dorința de a consemna și urmări, ea folosește limba bazându-se pe desen și text (vorbit sau scris), ambele reduse la esență. Este cu precădere interesată de documentarea aspectelor legate de viața urbană, cum ar fi ritmul cotidian, trecători, dar și scena artei vizuale și a teatrului din Berlin și alte orașe.

Interpretează fragmente din arhiva proprie. Desenele sale necesită rostire.

Alex Bodea a colaborat cu și a creat dosare vizuale despre intituții precum Serralves Foundation (Porto), Institute for Cultural Inquiry, Martin-Gropius-Bau, HAU, Berliner Festspiele (Berlin), Deutsche Oper (Berlin), Deutsches Theater (Berlin) și a documentat momente din viața profesională a unor artiști / artiste, cineaști / cineaste, actori / actrițe, scriitori / scriitoare, regizori / regizoare, precum Benjamin Verdonck, Salomé Lamas, Ana Moreira, Yevgenia Belorusets, France-Elena Damian, Karl Ove Knausgård (în lucru) și directorul de operă Peter Sellars.

alexbodea.work

© Alex Bodea / Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

 

Arie de interes general: perioada daco-romană
Arie de interes specific: inscripții latine (lapidarium)
Obiectiv: realizarea unui caracter de literă de inspirație romană
Muzeografă: Irina Nemeti

 

Contribuția artistei Alex Bodea s-a materializat prin realizarea unui caracter digital de literă. Curatoarele muzeului au avut amabilitatea de a furniza reproduceri digitale, la rezoluție mare, documentând o parte a lapidarului roman, și care cuprindea epigrafii pe piatră și alte tipuri de inscripții în latină. Bazându-se pe această documentație, artista a dezvoltat caracterul TABULAE.

 

Descărcați fontul TABULAE aici.

La ce ne trebuie arta?

Voi încerca să răspund la întrebare dintr-o perspectivă foarte personală. Am nevoie de artă, pentru că mă face să mă simt ca o persoană diferită, ca alt individ. Îmi oferă posibilitatea de a „testa” diferite moduri de a fi. Îmi dă posibiltatea de a accesa diferite potențialități. Sunt foarte curioasă să aflu cum trăiesc alți oameni, cum e să fii „alți oameni”. Arta este (în mod straniu) capabilă să deschidă o fereastră spre asta.

 

Despre experiența/contribuția mea la proiectul Historia-Hysteria

I-am admirat întotdeauna pe curatorii muzeului pentru abilitatea lor de a accesa un complex material de cercetare și de a oferi răspunsuri utile întrebărilor noastre. Îmi amintesc când am vizitat Galleria dell’Academia din Florența, unde am văzut o pictură reprezentând un călugăr care scria pe un pergament. N-a fost greu să-mi dau seama că obiectul pe care îl ținea în mâna dreaptă era o pană de scris, dar nu mi-am putut da seama ce ținea în mâna stângă, ceva care arăta ca un bisturiu. Așa că am întrebat-o pe una din specialistele muzeului despre asta. A fost bucuroasă să-mi răspundă: misteriosul instrument era folosit pentru ștergerea greșelilor de pe manuscrise și era indispensabil oricărui scrib care lucra în acea perioadă. Am admirat nivelul detaliilor până la care curatorii pot ajunge, dar și dedicația și disponibilitatea lor. Am avut aceeași experiență plăcută cu curatoarele de la MNIT, cu care am colaborat în cadrul rezidenței artistice Historia-Hysteria. Cum interesul meu era legat de inscripțiile latine, acestea au fost de mare ajutor și organizate cu informațiile necesare realizării acestui caracter digital de literă de inspirație romană. Am avut un schimb prompt și semnificativ, și am fost onorată să pot răsfoi diversele studii și inventarul de imagini care, cu siguranță, a presupus un efort de organizare. Sper că, pentru faptul că această rezidență s-a desfașurat exclusiv online, va fi un motiv în plus pentru MNIT de a publica mai multe materiale online și de a interacționa cu publicul pe această cale. Cât pentru mine, am fost bucuroasă să accesez un domeniu mai degrabă științific și de a încerca și alte medii, precum caligrafia.

 

Unde mă aflu acum (artistic, geografic sau ambele)

Geografic, mă aflu la mine acasă în Berlin. Artistic, mă găsesc la intersecția cu o practică mai degrabă literară: anul acesta am publicat două cărți (The man with a hole in his tie, o colecție de note vizuale / desene despre Berlin și The Fact Finder). Cu ultima voi lua parte la primul meu festival de artă și practici secvențiale (BilBOlbul, Bologna) unde sunt invitată la prima mea discuție publică de autor. Sunt mândră să reprezint și să descopăr ambele lumi ale artei vizuale și benzii desenate.